• Cytat dnia
  • "Zupełnie inaczej jest, jeżeli masz kogoś, kto cię kocha. To ci daje setkę powodów, aby żyć. Ja ich nie mam."
  • Jonathan Carroll
  • Sprawdź swoje BMI
  • Waga (kg)
  • Wzrost (cm)
  • BMI:

Dodany: 2012-01-24 09:28:38

SzafranWiele uroku każdej potrawie dodają przyprawy to ważne, by nie bać się ich stosowania. W końcu to naturalne, ciekawe i bardzo bogate w smak dodatki, które uszlachetniają nasza kuchnię. Do niedawna w polskich sklepach znane nam były jedynie ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól.

 

Dziś gospodynie domowe czy restauracje jak restauracja gdańsk sięgają po bardziej wyszukane smaki i zapachy, które powstają przy użyciu konkretnych przypraw. Restauracja gdańsk jedną za jedną z takich, nowych przypraw choć bardzo znanych w innych kulturach uważa szafran. Restauracja gdańsk odkryła go podczas kulinarnych konkursów, gdzie kucharze z krajów śródziemnomorskich posiłkowali się szafranem niemal przy każdej potrawie, czy to słodkiej czy też mięsnej.

 

Restauracja gdańsk korzysta dziś z proszku szafranowego jako dodatku do zup, sosów, a także wypiekanego, oryginalnego chleba. Z racji tego, że szafran ma dość gorzkawy posmak należy pamiętać o zachowaniu umiaru przy jego używaniu, zwłaszcza jeśli chodzi o potrawy mające być deserem. Szafran doskonale współgra również z potrawami na bazie ryżu i makaronów, gdyż pogłębia smak i nadaje szlachetności..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Szafran
Nick: