• Cytat dnia
  • "Zupełnie inaczej jest, jeżeli masz kogoś, kto cię kocha. To ci daje setkę powodów, aby żyć. Ja ich nie mam."
  • Jonathan Carroll
  • Sprawdź swoje BMI
  • Waga (kg)
  • Wzrost (cm)
  • BMI:

Dodany: 2014-11-07 10:45:29

 

Kuchnia francuskaKuchnia francuska jest wysublimowanym rajem dla kucharzy i smakoszy. To nie tylko słodki croissant z dżemem czy bagietka na śniadanie, żabie udka czy ślimaki. Francja to ojczyzna świetnych win i serów oraz doskonałej jakości składników wykorzystywanych do przyrządzania potraw, o czym można się przekonać odwiedzając restauracje olsztyn.

 

Generalnie francuską kuchnię można podzielić na 2 szkoły: wykwintną, tradycyjną i wyszukaną haute cuisine, specjalizującą się w przyrządzaniu trufli i wysokalorycznych sosów na bazie masła i śmietany oraz lekką, prostą i artystyczną nouvelle cousine, w której dominują szybkie w przygotowaniu dania oraz delikatne sosy z dodatkiem ziół i przypraw. Właśnie takie potrawy podają swoim gościom restauracje olsztyn.

 

Oczywiście jako przystawka zawsze sprawdza się deska francuskich serów (brie, camembert, roquefort). Francja to także ojczyzna sosów, np. beszamelowego czy vinaigrette oraz raj dla miłośników szparagów, bakłażanów czy karczochów oraz smakoszy trunków z regionów Bordeaux, Prowansji czy Burgundii. Nikt, kto odwiedzi restauracje olsztyn w poszukiwaniu francuskich inspiracji, nie wyjdzie niepocieszony. .

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia francuska
Nick: