• Cytat dnia
  • "Zupełnie inaczej jest, jeżeli masz kogoś, kto cię kocha. To ci daje setkę powodów, aby żyć. Ja ich nie mam."
  • Jonathan Carroll
  • Sprawdź swoje BMI
  • Waga (kg)
  • Wzrost (cm)
  • BMI:

Dodany: 2014-11-07 10:58:40

 

Kuchnia hiszpańska Kuchnia hiszpańska jest pełna słońca i temperamentu zupełnie jak Hiszpanie. Kto zresztą nie słyszał o pomidorowym andaluzyjskim chłodniku gazpacho, przekąskach nazywanych tapas czy ziemniaczanym omlecie tortilli de patatas?

 

To dania powszechnie znane i lubiane, których przyrządzanie opanowały do perfekcji restauracje olsztyn. Hiszpania to jednak przede wszystkim królestwo gajów oliwnych, aromatycznych warzyw i ziół, zdrowych ryb oraz owoców morza. Tradycja kulinarna tej części Europy opiera się o proste receptury, niemniej jednak tworzące wyjątkowe smaki, które zaadaptowały restauracje olsztyn. Najczęściej wykorzystywanymi produktami są pomidory, ryż, ziemniaki, cebula, papryka, oliwki oraz wino.

 

Oczywiście w zależności od regionu Hiszpanii natkniemy się na inne potrawy. W Galicji popularna jest na przykład smażona ośmiornica, w Katalonii – krem kataloński, a ikoną Andaluzji jest paella. Do picia polecany jest najczęściej dzban słynnej sangrii z lodem i kawałkami świeżych owoców. Dla miłośników hiszpańskiego klimatu obowiązkowym punktem programu są restauracje olsztyn. .

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia hiszpańska
Nick: